Zenész Börze - A Zenész portál

Véget ért az V. Interton Egyetem

"2016. november 9-10-én az Experidance Házban került megrendezésre az V. INTERTON Egyetem, ahol a hang-, fény-, színpad és vizuáltechnika iránt érdeklődőknek szánt előadásokat mutattunk be. Az előadók között az INTERTON Group munkatársai mellett számos hazai és külföldi szakember is ott volt.

Mint azt már megszokhatták a résztvevők, idén is Bogár István, az INTERTON Group marketing menedzsere vezényelte a rendezvényt, aki az érkezési időt követően felkérte Balogh Gézát, az INTERTON Group ügyvezető tulajdonosát, hogy mondja el az V. INTERTON Egyetem köszöntő beszédét. Rögtön ezután szintén Balogh Géza tartott előadást „Minek ez a cirkusz?” címmel. A résztvevők visszaigazolása alapján is egy roppant meglepő és elgondolkodtató előadásról volt szó. Ezt követően első külföldi előadónkat köszönthettük: Stefan Goertz (d&b audiotechnik) „Zaj. Szennyezés. NOIZCALC” címmel tartott előadást a nagyszabású koncerthangosítással foglalkozó szakemberek nagy örömére. Az ebédszünetet követően az amerikai illetőségű Crestron előadása következett, „Total Control” címmel. Michal Jakobszy, a Crestron mérnöke mutatta be a vezérléstechnika újdonságait. Majd Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnökének előadása következett „Zeneakadémia – Újra ragyog!” címmel, melyből megtudhattuk, milyen akadályokat kellett leküzdeniük a Zeneakadémia audiovizuális és építészeti felújítása során, milyen megoldásokat használtak, illetve felcsillantott egy, a ház rekonstrukciója során megismert akusztikai érdekességet is. Ezt követően Fleischer Zoltán, az INTERTON Group rendszer értékesítőjének előadása következett, „Nem úszunk az árral!” címmel, melyben betekintést nyerhettünk az egri Bitskey Aladár Uszoda speciális hangosítási megoldásába, melynek segítségével nagyon jó beszédérthetőséget értünk el az uszodában. Az első nap utolsó előadását ismét Stefan Goertz, a d&b audiotechnik mérnöke tartotta, „ArrayProcessing - Hova tovább?” címmel. Az előadás végén a résztvevők a gyakorlatban is megtapasztalhatták egy élő bemutatón keresztül, hogyan működik az ArrayProcessing rendszer. Ebben 16 darab T10 line array szelet és 8 darab B4-SUB állt rendelkezésre.

A második nap első előadását Ruben Van Goor, a Yamaha mérnöke tartotta volna meg, ám előre nem látott okok miatt váratlanul le kellett mondania az előadást, aki helyett – az eredetileg tolmács feladatkör ellátó Horváth Zoltán kollégánk – „ugrott” be, s tartotta meg az előadást. Ez egy nagyon extrém helyzet és nem egyszerű ennyi idő alatt felkészülni egy ilyen komplex előadásra, ezért ezt ezúton is köszönjük Horváth Zoltánnak! Ráadásul a felkészülés olyan alapos volt, hogy egy rendkívül összeszedett és remek hasonlatokkal tűzdelt előadást láthattunk „Újra IT(T)” címmel. Ezt követően Koscsó Ferenc és Csizi Botond (Pro Tech Kft) tartott előadást „Korszerű-e az egyik neves kereskedelmi TV csatorna új híradós műsor díszlete és virtuális stúdiója?” címmel. Hihetetlen technikákat láthattunk, mely magyar szakemberek munkáját dicséri. Megtudhattuk, korszerű-e az a bizonyos híradós díszlet, illetve az amerikai elnökválasztás közvetítésének vizuális világáról is megtudhattunk érdekességeket. Ezután beindult az igazi rock and roll - Sajó Tamás, a Music-Sajó Hangszerbolt tulajdonosának előadása következett „Mixssza a jövőbe!” címmel. Tamás élő zenekari produkciók segítségével mutatta be, hogyan segít a QSC TouchMix keverőpult használójának akkor, ha nagyon kevés idő van a beállásra, mégis jó eredményt kell elérni. Ezúton mondunk köszönetet a közreműködő zenészeknek is a szenzációs produkciókért és a zenei alázatért, melyet az előadás alatt tanúsítottak: Szilágyi Dorkának, Bűdi Lászlónak, Erdélyi Lászlónak, Horváth Balázsnak, Kiss-Rásztóczki Zoltánnak, Nagy Ferencnek és Schultz Gellértnek. Ezután folytatódott a rock and roll, hiszen Frank Schotman, a High End Systems szenzációs szakembere tartott előadást „Showtime” címmel, melyben Frank bemutatta nagyszabású nemzetközi munkáinak (Coldplay koncert, Olimpia stb) fénytechnikai hátterét és ahogy ígértük, tényleg nem voltak tabuk. Kis pihenő után következett az V. INTERTON Egyetem utolsó előadása „Audio. Térben és időben.” címmel, melyet Dr. Huszty Csaba (Entel Kft.) prezentált az érdeklődőknek. Az előadásból megtudhattuk, mi az az auralizáció és annak milyen gyakorlati haszna van. Külön köszönet Dr. Huszty Csabának azért, hogy egy ilyen nehéz témát a lehető legérthetőbben öntött formába az előadás keretén belül.

Az előadások szünetében a kisteremben az érdeklődők tesztelhették a QSC új passzív hangsugárzó családját, az E sorozatot, illetve a Heil Sound vokálmikrofonokat. A nagyteremben soksávos felvétel segítségével tesztelhették a Yamaha CL, QL és TF keverőpultokat. A High End Systems FullBoar 4 fénykeverő pult egy 65 colos kijelzőre vetített virtuális színpad segítségével volt tesztelhető.

Ahogy a rendezvény egyik szünetében egy résztvevő mondta: azért szereti az INTERTON Egyetemet, mert olyan, mintha hazajönne. Legyen ez a mottónk a jövőre nézve! A hang-, fény- és vizuáltechnika iránt érdeklődők számára legyen olyan ez a rendezvény évről évre, mintha haza érkeznének. Azt azonban ígérjük, hogy az INTERTON Egyetem alaptézise a jövőben sem változik, vagyis a saját, illetve hazai és külföldi partnereink tapasztalataira támaszkodva hasznosítható tudásanyagot adunk át.

Találkozzunk a következő INTERTON Egyetemen is!"

forrás: intertongroup.com